Har du en liten bebis i famnen eller en som sparkar i magen och funderar på fina bebisfoton? I det här inlägget berättar jag allt du behöver veta om nyföddfotografering, så att du kan välja rätt nyföddfotograf, förbererda dig på fotograferingen & få underbara minnen från första tiden med din lilla bebis.
Varför ska man göra en nyföddfotografering?
Nyföddfotografering hos en proffessionell fotograf blir något helt annat än det man kan fotografera hemma.
Dels har nyföddfotografen en studio med rekvisita, bakgrunder och proffsljus vilket gör att bilderna kommer skilja sig i utseendet och skärpa från vanliga mobilbilder. Sedan så har man som nyföddfotograf också erfarenhet och utbildbildning vilket gör att man kan fotografera bilder på fler sätt än vad någon som inte är van vid nyföddfoto kan göra.
Men, det kanske viktigaste av allt är att man kan också få bilder på alla tillsammans. Ni kan fotografera familjebilder, ni kan fotografera bilder med era händer och bebisen och ni kan få syskonbilder om det finns större barn också. Det blir en helt annan känsla när någon annan ska fotografera ens bebis och familj än att man ska göra det själv, och det blir också en helt annan upplevelse.
Av bilderna kan man sedan också göra vackra tavlor, fotoböcker och triplex och det blir en helt annan sak än mobilbilder, även om det kan vara värdefulla minnen det också.
Olika nyföddfotografer med olika bildstil & arbetssätt
Välj en fotograf som har erfarenhet & utbildning
Det finns väldigt många fotografer där ute, och det finns väldigt många olika sätt att fotografera nyfödda på. Det främsta jag hade rekommenderat är att man letar efter en fotograf som är inriktad just på nyföddfotografering. Då har man oftast en studio som är anpassad för just nyföddfotografering och har fin rekvisita, plus en vana att hantera bebisar och familjer.
Det är också viktigt att man väljer en fotograf som har erfarenhet och utbildning, just för att man ska kunna fotografera en nyfödd bebis på ett säkert sätt. Det finns mycket att tänka på när det gäller nyföddfoto och att bebisen har rätt stöd under fotograferingen och där vill man absolut inte ta några risker.
Välj en nyföddfotograf vars bildstil ni gillar
Sedan finns det ytterligare en faktor, och det är hur bilderna blir. Fotografer fotar på många olika sätt och för att ni ska bli så nöjda som möjligt så ska ni ju såklart ta den fotografen vars bilder ni gillar allra mest. Så titta noga på fotografens hemsida och/eller instagram och se om ni gillar bilderna. Det är ju med största sannolikhet så era bilder kommer se ut också!
Poserade nyföddbilder eller lifestylebilder
Inom nyföddfotografering finns det två stora ”genres” varav den ena heter poserad nyföddfotografering – där bebisen helst ska somna under fotograferingen och man då lägger bebisen på flera olika gulliga sätt och fotar med fin rekvisita. Lifestyle-fotografering är en mer dokumentär stil på nyföddfotografering, det kan vara att man främst tar bilder på bebisen som ”den är” eller i famnen på familjen, ibland hemma hos kunden.
Jag brukar fotografera ett mellanting av dessa två. Om bebisen är väldigt sömnig så poserar jag gärna på några bilder för det kan vara väldigt fint, men jag fotograferar också många avslappnade bilder med bebisen och familjen i studion.
Bokning av nyföddfotografering
När ska man boka nyföddfotografering?
De flesta brukar boka fotograferingen efter man har varit på rutinultraljudet i vecka 20. Det är bäst att boka fotografering när bebisen fortfarande är i magen för att garantera att man får en tid. Vissa väljer att vänta tills bebisen är här och det går ju att göra så, men ibland blir fotografer fullbokade och det är inte alltid man kan garantera en tid.
När ska man fotografera nyföddbilder?
Nyföddbilder fotograferas vanligen när bebisen är cirka 1-3 veckor, oftast runt 14-20 dagar. Då är bebisen fortfarande liten som i magen och det går att linda bebisen på fina sätt, och bebisarna sover oftast den del av fotograferingen. Det går absolut att fotografera bilder när bebisarna är äldre, men det blir oftast lite andra bilder än klassiska nyföddbilder. Bebisarna har oftast hunnit bli mer utsträcka, och är vakna mer under fotograferingarna.
Så om man ska välja hade jag satsat på att boka en fotografering i tid när bebisen är nyfödd men om man ”kommer på det” senare så ska man såklart inte hoppa över att fotografera. Din bebis kommer kännas pytteliten på bild jämfört med hur stor ditt barn är senare.
Bebisar som är några veckor sover oftast mer och är mer ”ihopkurade” och kan poseras på olika sätt under fotograferingen.
Bebisar som är 1-2 månader är oftast mer vakna och ”utsträckta” men det blir fortfarande väldigt fina bilder!
Ett preliminärt datum
Tiden för nyföddfotografering är preliminär, och flyttas om bebisen blir tidig eller sen. Men det är ändå bra att boka sin tid, så att fotografen vet hur många bebisar som ska in i schemat. Det är också en stor fördel för er, för ni slipper maila med fotografer och jämföra hemsidor och liknande på BB, utan kan bara höra av er och spika er tid och sen njuta av bebisgoset fram tills man ska fotografera.
Vad kostar då en nyföddfotografering?
Mina priser
Priset för en nyföddfotografering är också väldigt olika hos olika fotografer. Men oavsett så är det oftast en viss investering nu – för minnen som bara blir viktigare och viktigare ju längre tiden går.
Hos mig betalar man först en fotograferingavgift (det är det vanligt upplägg hos många fotografer) och sedan efter fotograferingen får man komma tillbaka till studion och köpa det man tycker mest om. Digitala bilder kostar 3500 kr för 5 högupplösta bilder, 10 för 5000 kr och 20 för 7500 kr (osv). Det finns små tavlor från 650 kr, större för 2200 kr och fotoböcker från 6500 kr.
Billigare fotografer vs dyrare fotografer
Ibland får jag frågor om priset och varför det också finns billigare fotografer, men det är ju som med allt. Man kan alltid hitta utförare i olika prisklasser, men priset är oftast en indikation på kvalitéten och erfarenheten. Jag har fotat nyfödda i 8 år och fotat flera hundratals bebisar och utbildar även nyare fotografer i nyföddfotografering. Så fundera över er budget och välj vilken fotograf som passar er bäst, men gå inte bara på priset utan välj den vars bilder ni verkligen tycker mest om.
Inför er nyföddfotografering
Betala fotoavgiften & spika er tid för nyföddfotograferingen
Som sagt, om ni inte har meddelat er fotograf än att bebisen är här är det hög tid att göra det. Sedan så ska ju även fotograferingavgiften betalas om den inte redan är betald.
Att förbereda
Det finns också olika filosofier om vad man ska göra innan en nyföddfotografering – vissa fotografer menar att man ska försöka hålla bebisen vaken en stund (men det tänker jag personligen är svårt). Jag brukar rekommendera att man förbereder kläder att ta med sig, skötväskan och mat till bebisen, så löser sig resten i studion.
Vad ska ni ha på er?
När jag fotograferar bebisar så brukar jag rekommendera att man klär sig i något man själv tycker om. Jag brukar rekommendera enfärgade kläder utan tryck och mönster för det brukar stjäla minst fokus i bild, och vill man matcha som familj så ska man ju såklart göra det. Man kan alltid ta med en gullig body till bebisen (speciellt om bebisen är lite äldre) men jag har även stickade små hängslebyxor och fina filtar i studion. Jag har också klänningar i min studiogarderob men det är även fint ifall ni har några egna kläder med er, så blir det mer personligt för er familj.
Kläder till nyföddfotografering för stora & små
Vill ni shoppa något till fotograferingen och få tips på vad som är fint i affär precis just nu? I min klädguide finns tips på kläder som passar till fotografering, både till vuxna och barn.
Hår & smink
Jag får ibland frågor om hur man ska tänka med hår och smink, och jag brukar rekommendera att man gör det som man känner sig finast i. Vissa vill fixa sig en del inför familjebilderna, andra kör mer naturligt – det är helt upp till dig.
Det är dock bra att ha sett över sina naglar, då jag ofta fotograferar bilder med bebisen och familjens händer. Jag rekommenderar att man väljer själv hur man vill göra där också, men har man tex gammalt nagellack kan det vara bra att ta bort i förväg.
Säkerhet vid nyföddfotografering
Stöd och säkerhet
En av anledningarna till att gå till en erfaren nyföddfotograf är att det finns mycket mer säkerhet kring fotograferingen. Det är också superviktigt att ni väljer en fotograf som inte tar några konstiga risker med er bebis.
Till exempel så bör man alltid ha bra stöd vid alla poseringar. Det är viktigt att bebisen aldrig hänger med nacken på onaturliga sätt, och att man heller aldrig har bebisen på en hög fallrisk. Bilder där bebisen ”hålls upp” eller ”hänger” i föräldrarnas händer som nedan är fotade med en svart bakgrund men också redigerade så att det ska se ut så, men i själva verket sitter bebisen till stor del i föräldrarnas famn eller ligger ned på en filt.
På samma sätt är det viktigt att bebisen är stöttad i rekvisita (jag brukar oftast ha en stödjande hand från föräldern på bebisen, som jag sedan redigerar bort) och att mer avancerade poseringar så som froggy pose, görs på ett säkert sätt och redigeras ihop i photoshop (om de ska göras).
Förkydlning
På samma sätt är det också jätteviktigt att man är noga med att inte smitta bebisarna med någon sjukdom. Jag fotograferar aldrig förkyld och bokar alltid om fotograferingen. Better safe than sorry!
Avtal för nyföddfotograferingen
Det är inte ovanligt att fotografer har avtal för sina fotograferingar. Jag skriver det med alla mina kunder, så har man villkoren för fotograferingen nedskrivet ifall det skulle uppstå några frågetecken. I mitt avtal regleras leveranstid, vad som ingår i fotoavgiften, om jag får dela bilderna på internet eller inte, vad som händer om man inte betalar sin faktura och så vidare.
Själva nyföddfotograferingen
En nyföddfotografering kan ta lite tid, då man fotograferar i bebisens takt och låter bebisen styra. Jag avsätter vanligtvis 2,5 timmar för en nyföddfotografering, så har man tid för matning, blöjbyte och annat som kan uppstå. Det är inte alltid hela den tiden nyttjas men det kan vara bra att ha lite extra tid utifrån dagsform på bebisen.
När man kommer till studion
Jag förbereder studion för nyföddfotograferingen innan genom att ta fram rekvisita och starta värmefläktarna. Jag fotar alltid i lite varmare temperatur för att bebisarna inte ska frysa och tycka det är gosigt även om de inte har kläder på. Vi börjar alltid med att gå igenom mitt avtal och efter det är det dags att börja fota, om bebisen inte behöver äta. Om bebisen sover i babyskyddet/vagnen när ni kommer så brukar det vara roligt att försöka att inte väcka bebisen, för att få några sovande bilder direkt.
Så går en nyföddfotografering till
Under nyföddfotograferingen fotar jag bebisen på flera olika sätt. Jag har ett ”schema” som jag följer där jag fotograferar både på min bean bag (min stora dyna), i rekvisita, med familjen och i fluffiga plädar, för att mina kunder ska få så stor variation som möjligt att välja på. Om bebisen behöver äta under fotograferingen då pausar vi för det. Jag är noga med att läsa av bebisen hela tiden, ser till att bebisen har det bekvämt och att ni får så fina bilder som möjligt.
Vanliga bilder från en nyföddfotografering
Bilder med namnet med klossar
Inlindat på rygg
På mage eller på sidan
I rekvisita
Med föräldrarnas händer
I fluffig filt
Med storasyskon
I famnen på föräldrar
Motljus med föräldrarna
Familjebilder med studioklänningarna
Familjebilder med era kläder
Detaljbilder
Tips för att göra en lyckad nyföddfotografering
Familjebilder tillsammans
En mätt och glad bebis
Exempel där föräldern är med utan att synas
Sovande eller vaken bebis?
Vissa fotografer jobbar så att de enbart fotar bebisen sovande, och väntar ut detta även om det tar flera timmar. Så jobbar inte jag, då jag vet att mina kunder uppskattar bilderna oavsett om bebisen är vaken eller sover. Och av alla hundratals kunder jag har haft brukar man alltid tycka det är kul med någon med öppna ögon oavsett.
Vad händer om bebisen inte är nöjd
Det har hänt att jag har fått boka om en nyföddfotografering någon enstaka gång under mina år som nyföddfotograf när bebisen haft väldigt ont i magen. Då har vi försökt igen några dagar senare och det har oftast gått bra. Men det är väldigt ovanligt.
Efter nyföddfotograferingen
Back up & urval
Efter nyföddfotograferingen så gör jag back up och urval och väljer ut de 30 bästa bilderna. Jag brukar slänga de som är dubbletter och om någon inte har blivit 100% skarp.
Bildvisning i studion eller på zoom
Cirka 1-2 veckor efter fotograferingen får ni komma tillbaka till studion eller ha ett digitalt möte med mig då vi går igenom bilderna och ni väljer ut era favoriter som ni vill köpa. Jag finns med och guidar er genom processen.
Digitala bilder, fotoböcker & tavlor
På bildvisningen så väljer man ut vad man vill köpa, och de flesta av mina kunder brukar köpa en kombination av digitala högupplösta bilder och fotoböcker och tavlor.
Mina fotoböcker och tavlor är i vackra material som ni inte kan köpa på vanliga affärer och gör verkligen era bilder mer levande. Jag gör alla mina tavlor själv i studion då jag har en storformatsskrivare och laminerar dem även i studion.
Fotoböckerna har vackra omslag i sammet eller linne, och blir ett otroligt fint minne från er fotografering.
Redigering & leverans
Efter beställningen är betalad gör jag en slurtredigering på era bilder. Bebisar kan ha lite plitor, rivsår, vara lite röda eller gulaktiga i tonen men jag försöker att redigera så att alla ser ut som de gör, men sitt bästa jag. Sedan får ni en digital leverans av era bilder, och tavlor och fotoböcker hämtas i studion. 😍
Bebisens första år
För mina kunder som vill göra flera fotograferingar har jag ett paketpris som heter ”Bebisens första år” där man får rabatt på fotokostnaderna. Följ din lilla genom första året och få underbara minnen. Välj 3 fotograferingar bland gravidfotografering, nyföddfotografering, halvårsfotografering & ettårsfotografering och få rabatt på fotokostnaden!
Du kanske också vill läsa…